Očami kritika

Silvia Demovičová, Simona Kutišová- Iba s tebou

Simona Kutišová Silvia Demovičová

 Iba s tebou

Tieto autorky sú známe svojím young adult žánrom. Samostatné knihy od nich už pozná široká verejnosť a ich spojenie v duo nám opäť prinieslo vzrušujúce čítanie plné slnka, nádeje a letnej lásky.
Iba s tebou je román určený prevažne mladím ľuďom, no aj staršie generácie v ňom môžu nájsť veľa aktuálnych a podnetných tém.
Začiatkom príbehu nazrieme do nižšej spoločenskej vrstvy aj verejnej mienky. Odcudzovanie ľudí na základe rasy, etnika a finančnej situácie je niečo, s čím sa stretávame aj dnes.
Autorky sa s touto témou pekne vyhrali, pretože tak nastavili zrkadlo spoločnosti a načrtli, že nie všetko je vždy tak, ako to na prvý pohľad vyzerá. Čitateľ si užije postupnú gradáciu, napätie, dávku tajomna aj rodinných problémov a odhalenie tajomstiev. Táto kniha je zaujímavá tým, že autorky upustili od zaužívaných bodov ktoré sa v tomto žánri nachádzajú.
Dej sa sústreďuje prevažne na dvoch hlavných hrdinov, Nikolu a Damiána, ktorí predstavujú paralelné svety, no celkový dej dotvárajú aj vedľajšie postavy, pretože mali svoje miesto a opodstatnenie.
Nikola je obyčajné 18 ročné dievča, ktoré si chce užiť leto so svojou kamarátkou Sárou. Medziľudské vzťahy sú to, čo tvorí spoločenstvo, vypĺňajú náš čas a život. Toxickí ľudia a ich vplyv , vypočítavosť aj závisť sú ďalšie aspekty ktoré v knihe nájdeme. Takisto nastáva otázka, do akej miery je rodičovská láska zdravá a kedy nastáva bod zlomu.
V pozadí hlavného príbehu sa rozoberajú aj iné veci ako znásilnenie a postraumatický syndróm. V mnohých knihách to autori riešia ďalším vzťahom ktorý využívajú na liečbu a ktorý sa väčšinou končí šťastne. Tu to ale autorky vzali z opačného konca a tým to celé pôsobí oveľa reálnejšie. Opisy citov a myšlienok boli jednoduché a vecné, keďže príbeh je vyrozprávaný očami Nikoly, no o to viac dokážu zasiahnuť.
Čitateľov však môže zmiasť oslovenie malého Tobiho, Damiánovho brata, ktorý sa skamarátil s Olim- bratom Nikoly. Na volanie svojho mena nikdy nereagoval, len na oslovenie Kapitán. Avšak Oli ho tak nikdy nevolal, vždy ho oslovil Tobi a volal ho tak v rôznych situáciách. Aj keď detská myseľ funguje oveľa jednoduchšie, hlavne v známom prostredí so známymi ľuďmi dieťa pozabudne, logicky pri oslovení „Tobi“ by sa očakávala nejaká menšia reakcia.
Autorky sa s príbehom vyhrali do najmenších detailov ktoré majú v závere väčší význam než sa očakáva, dej je nepredvídateľný a koniec vysvetlí mnohé záhady.
Na záver autorky využili zvrat ktorý navnadí na ďalšie pokračovanie s názvom Bez teba.
Kniha si vás získa svižným štýlom písania autoriek, humorom postáv, letnej lásky ale aj spoločenskými témami v ktorých sa každý nájde. Je príjemným doplnkom na letnej dovolenke ale aj na bežné dni.

Iba s tebou

Pridaj komentár